Немає нічого простішого, ніж зварити згущене молоко в банці, і про цей спосіб знають практично всі. Але є спосіб приготувати варене згущене молоко, навіть якщо воно куплене не в бляшаній тарі.
Готуємо згущене молоко в каструлі
Нам буде потрібна алюмінієва каструля, в яку потрібно вилити згущене молоко з наявної тари. Каструлю ставимо на вогонь і молоко доводимо до кипіння, постійно помішуючи. Якщо не перемішувати згущене молоко, воно може не тільки пригоріти, але й утворити на стінках не надто приємну жорстку кірку. Коли згущене молоко закипить, необхідно зменшити вогонь і варити його до потрібної густоти.
Для варіння підійде також посуд із нержавіючої сталі, але категорично не можна використовувати емальовану каструлю. У ній згущене молоко почне пригоряти як тільки закипить.
Варимо згущене молоко в мікрохвильовій печі
Беремо дві ємності: більшого розміру — для води, меншого — для згущеного молока. Використовуємо принцип водяної бані: згущене молоко вариться за рахунок нагрівання води, що оточує тару. Рівень необхідно організувати так, щоб молока у маленькій тарі було на пару сантиметрів вище, ніж води у більшій ємності. Якщо води буде більше, то вона заллється в ємність зі згущеним молоком при кипінні. Не варто ставити надто тривалий час для варіння згущеного молока в мікрохвильовій печі. Якщо безперервно контролювати процес, то при стандартній вазі 400 г вона густіє за пів години.
Посуд для цього процесу використовується для мікрохвильової печі. Це можуть бути скляні ємності або керамічні.
Що ще слід враховувати при варінні:
- Визначити готовність згущеного молока, приготовленого в домашніх умовах, досить просто. Воно повинно змінити колір з білого на ніжно-коричневий, а консистенція змінюється з легкої на досить тягучу.
- Досягти шоколадного кольору і густоти можна лише під час використання в згущеному молоці натурального молока. Якщо продукт готували на основі рослинних речовин, то воно не вийде ні густим, ні темним.