Холодець це традиційне блюдо східної і західної європейської кухні, його готують в Росії на Україні, в Польщі, Німеччині та багатьох інших країнах. Це страва дуже ситна, насичена жирами, і ми пропонуємо вашій увазі менш калорійний варіант цієї страви – Холодець з курки!
Приготування холодцю з курки.
Крок 1: готуємо курку і курячі гомілки
Беремо бройлерную курку і видалити з неї такі нутрощі як серце, нирки, печінка, легені. Потім ножем зачищаємо тушку і курячі гомілки від дрібних волосків і пір’я, які могли залишитися на м’ясі під час машинного чищення. Після промиваємо м’ясні інгредієнти під холодною проточною водою від різного роду забруднень.
Кладемо курку на обробну дошку, розрізаємо тушку на 2 половини.
Від кожної відрізаємо окосту і кладемо нарізану курячу тушку разом з гомілками в глибоку каструлю.
Крок 2: варимо холодець
Наповнюємо каструлю з курячим м’ясом чистою дистильованою водою так, щоб вона була вище рівня м’ясного інгредієнта 7 – 8 сантиметрів. Ставимо ємність, на плиту, включену на сильний рівень, доводимо рідину до кипіння і прикручуємо плиту на найменший рівень.
Видаляємо шумівкою піну, яка з’явитися на поверхні води після перших 5 хвилин варіння. Накриваємо ємність кришкою так, щоб залишилася невелика щілина, і варимо бульйон на маленькому вогні протягом 4 годин, періодично знімаючи жир і піну.
Поки вариться бульйон очищаємо від шкірки ріпчасту цибулю, часник і моркву. Промиваємо овочі під проточною водою від різного роду забруднень разом з кінзою. Сушимо їх паперовими кухонними рушниками, а гілки кінзи просто струшуємо над раковиною від зайвої рідини і після видаляємо з них листя. Розкладаємо інгредієнти по окремих тарілках.
Через 4 години додаємо в каструлю з куркою цибулю з морквою і варимо холодець ще 30 хвилин. За 4,5 години бульйону стане в 2 рази менше, а м’ясо відійде від кісток. Після останніх 30 хвилин перекладаємо відварене куряче м’ясо в окрему глибоку тарілку, допомагаючи собі шумівкою. У каструлю з бульйоном видавлюємо через землянку зубчики часнику і додаємо лист лавра, чорний перець горошком, запашний перець горошком, а так само за смаком сіль. Варимо холодець ще 30 хвилин.
Крок 3: готуємо куряче м’ясо та яйця
Після знімаємо каструлю з плити, притримуючи її кухонним рушником, проціджуємо бульйон через сито з дрібною сіткою в глибоку миску і охолодити його до 30 – 40 градусів, він повинен бути злегка теплий. Відварене куряче м’ясо розбираємо на волокна, одночасно видаляючи кістки і хрящі, потім за бажанням нарізаємо його на більш дрібні шматочки або залишаємо в такому вигляді, попередньо уклавши в глибоку миску. Відварені курячі яйця очищаємо від шкаралупи і розрізаємо на шматочки, кільця товщиною до 2 сантиметрів або просто на 2 половинки. Також холодець можна доповнити вареною морквою, тому її не викидаємо, а кладемо на обробну дошку і нарізаємо кільцями товщиною до 5 міліметрів. Розкладаємо нарізані інгредієнти по окремих тарілках.
Крок 4: доводимо страву до повної готовності
Вибираємо форми для холодцю і ополоником розливаємо в них охолоджений бульйон, заповнюючи ємності до половини.
Після кладемо в кожну трохи моркви, курячого м’яса, по 5 – 6 листочків кінзи, кілька шматочків вареного яйця і даємо рідини схопитися 5 – 10 хвилин.
Потім акуратно доливаємо в кожну ємність бульйон так, щоб він був нижче рівня обідка на 1 сантиметр, даємо холодцю повністю охолонути, накриваємо кожну форму кришкою і ставимо їх у холодильник. Дегустувати холодець можна буде приблизно через 6 – 7 годин, а найкраще через 12 годин, коли він стане більш щільним і настоїться.
Крок 5: подаємо холодець їх курки
Холодець з курки подається в охолодженому вигляді. За традицією смакувати цю смакоту прийнято з гострим хріном і пекучої гірчицею, під чарочку найміцнішої настоянки або 40 градусної горілки. Готуйте з любов’ю і насолоджуйтеся!
Приємного апетиту!
Поради:
– За бажанням можна подавати холодець у формі, в якій він охолоджувався або видалити його, з ємності дуже простим способом і перекласти на красиве блюдо. У глибоку миску налийте окріп, опустіть в неї ємність з холодцем на 1 хвилину, притримуючи її руками. Після накрийте її великим плоским стравою і переверніть ємність догори дном, холодець виявиться на блюді. Оформіть його зеленню і подавайте.
– Для приготування холодцю можна комбінувати куряче м’ясо та свинину, додавати до цілої курки курячі лапки, замість гомілки класти стегна, индюшиную ногу або філе.
– Замість кінзи можна використовувати листочки петрушки або гілочки кропу.
– Іноді холодець з курки комбінують з такими консервованими овочами як зелений горошок і солодка цукрова кукурудза.
– Для підстраховки у холодець можна додати желатин, звичайно, тоді це блюдо вже не можна буде назвати холодцем, і воно стане звичайним заливним. Але не застиглий холодець зіпсує настрій в будь-яке свято, так що 2 пакетики желатину кожен по 15 грам будуть чудовою страховкою. Розбавте желатин в 250 грамах гарячого бульйону, і влийте отриману суміш за 10 хвилин до того як будіть знімати холодець з плити. Після дійте за рецептом.