Цей рецепт присвячується не тільки любителями сиру і страв з ним, але і тим, кому припадають до вподоби швидкі закуски на всі випадки життя. Хрусткі і ароматні вони швидко з’їдаються, тому готуйте їх відразу багато. А рецепт сирних кульок настільки прост, що з ним впорається навіть дитина. На випадок перекусу або в момент приходу нежданих гостей – ця закуска стане для вас справжнім рятівником.
Приготування сирних кульок.
Крок 1: Приготування сирної маси для кульок.
Для початку білки відділяємо від жовтків яєць. Для цього розбиваємо яйця, але не розкриваємо шкаралупу до кінця. Робити це необхідно над мискою. У цьому випадку в неї через отвір в шкаралупі буде виливатися білок, а жовток залишиться всередині. Коли дана маніпуляція виконана для 2-х яєць, необхідно білки трохи підсолити і ретельно збити віночком до стану легкої піни. В окрему тарілку твердий сир натираємо на дрібну тертку. Після цього з’єднуємо білкову масу з сиром і ретельно вимішуємо вміст ложкою або руками.
Крок 2: Формуємо сирні кульки.
Робимо сирні кульки виключно руками. Для того, щоб вони були більш естетичними у підсумку, руки необхідно постійно змочувати холодною водою. Захоплюємо трохи сирної маси і скачуємо її в долонях в акуратний і рівномірний кульку. Його розмір вибирайте за смаком та бажанням, але майте на увазі, що він повинен бути помірним, так як при смаженні кульки збільшуються майже вдвічі. До того ж від його величини залежить час готування страви.
Крок 3: Обсмажуємо блюдо.
На сковороду вливаємо рослинного масла і ставимо її на середній вогонь. Кожен кульку обвалюємо в борошні і акуратно укладаємо його на розігріту сковороду. Пам’ятаємо, що кульки збільшаться в момент готування в розмірі, тому їх спочатку не потрібно викладати занадто близько один до одного. Обсмажуємо сирні кругляш з усіх сторін по 2-3 хвилини з кожного. Як тільки кулька буде підрум’янений з усіх боків, знімаємо його з сковороди.
Крок 4: Подаємо сирні кульки.
Готові сирні кульки необхідно трохи потримати на сітці або ж на паперових рушниках. Таким чином, всі надлишки масла повинні стекти. Можна навіть взяти в руки паперові серветки і промокнути з усіх сторін наш виріб, як би обсушити його від масла. Так, кульки вийде ще смачніше. Викладаємо їх на блюдо. Його заздалегідь можна встелити салатними листям для краси. Подаємо сирні кульки з будь-яким соусом, які доводиться вам по смаку або звичайною сметаною.
Приємного вам апетиту!
Поради:
— Сирні кульки можна обсмажувати у фритюрі, якщо такий спосіб вам сподобається більше. У цьому ж випадку час готування страви зменшується в рази. Але не забудьте після такої готування також промокнути надлишки масла.
— Сирні кульки чудово поєднуються з вершковими і гострими соусами. Їх можна подавати як доповнення до бульйону або як закуску до інших страв. Дуже часто сирні кульки вживають з пивом або келихом вина.
Якщо у вас несподівано закінчилася борошно, то не засмучуйтеся. Як кляру для кульок можна використовувати також панірувальні сухарі.